Projekt realizowany

Uczniowie z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 3

w Mysłowicach

odbyli praktykę w sycylijskich hotelach

 

 

sycylia2 1

 

Dyrekcja Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 w Mysłowicach chcąc pomóc uczniom w zdobyciu zawodowego doświadczenia, postanowiła zorganizować staże zagraniczne. Szkoła uczestniczyła w europejskim programie edukacyjnym Leonardo da Vinci Uczenie się przez całe życie w Konkursie 2012. Cały projekt dofinansowany był ze środków unijnych

i skierowany do uczniów kształcących się w zawodzie technik hotelarstwa. ZSP nr 3 nawiązał współpracę z ośrodkiem szkolenia zawodowego we Włoszech - Associazione Artistica Culturale ,,AROCCA”, który swoją siedzibę ma w sycylijskim mieście Barcellona Pozzo di Gotto w prowincji Messyna na północnym wybrzeżu wyspy. Wymiernym efektem tej współpracy stał się projekt stażowy dla młodzieży, który został przygotowany przez nauczycielki :

koordynator projektu - Katarzyna Michalak,

mentor - Halina Przebindowska

oraz Barbara Mazgaj – nauczyciel języka angielskiego.

Projekt, który miał być zrealizowany w 2013 roku, zakładał wyjazd na miesięczny staż

18-osobowej grupy przyszłych hotelarzy wraz z opiekunami. To pierwsza zagraniczna praktyka zorganizowana przez Zespół Szkół Ponadgimnazjanych nr 3 w Mysłowicach i pierwsze takie przedsięwzięcie stażowe dla młodzieży w mieście.

Praktyka była realizowana od 17.06. do 12.07.2013r. w renomowanych hotelach : Terme Park Hotel, Saint Hotel, Parco Augusto, Hotel II Gabbiano położonych w nadmorskiej, cichej i spokojnej miejscowości Terme Vigliatore. Stażyści obsługiwali gości w restauracji, byli recepcjonistami, nauczyli się sporządzać potrawy z owoców morza oraz potrawy regionalne (pizza, spaghetti), poznali włoskie firmy cateringowe i ich wyposażenie, pracowali w kuchni i pełnili służbę pięter. Uczniowie już w pierwszym dniu pobytu mieli okazję posmakować sycylijskiego jedzenia. Partnerzy wymiany przywitali stażystów z Mysłowic arancini - to potrawa z ryżem risotto, nadziewana serem i mięsem, panierowana

i smażona na złoty kolor, jej nazwa pochodzi od pomarańczy( w języku włoskim arancia ), bo wielkością oraz kształtem przypomina ten owoc. Smakowali również conoli – rurki

z chrupiącego ciasta w kształcie muszli wypełnionej słodkim kremowym nadzieniem. Dodatkowo, uczniowie odbyli kurs języka włoskiego, zapoznali się z tamtejszą kulturą oraz zwiedzili część wyspy podczas organizowanych przez partnera wymiany wycieczek. Byli w Palermo, Cefalu, Taorminie oraz na wyspach Eolskich. Był to okres, w którym uczniowie mieli możliwość przełamania bariery językowej oraz psychologicznej związanej z nowym miejscem pracy. Możliwość obserwowania grup młodzieży z innych krajów, pomogła uczniom zrozumieć istotę obywatelstwa europejskiego, spotkania integracyjne rozwinęły ciekawość świata, nauczyły tolerancji dla innych kultur, zwyczajów, otwartości i pewności siebie. Stażyści nawiązali nowe znajomości i z bagażem doświadczeń oraz umiejętności, ze wspaniałymi wrażeniami i poszerzonymi horyzontami wrócili do domu. Praktyka zawodowa uświadomiła im, jak duże znaczenie dla wykonywania przyszłego zawodu lub podjęcia dalszej nauki na studiach ma dobre praktyczne przygotowanie. Stażyści otrzymali certyfikaty wraz z opisem nabytych umiejętności. Nasuwa się refleksja, że warto korzystać z programów finansowanych przez Unię Europejską, zwłaszcza przeznaczonych dla młodzieży - podróże kształcą.

 

Katarzyna Michalak, Halina Przebindowska